Офіціант, бармен

Офіціант, бармен

ОФІЦІАНТ

Професія офіціанта стала дуже поширеною, завдяки створенню розгалуженої мережі підприємств ресторанного господарства. Жоден ресторан, кафе чи бар не може обійтися без офіціанта. Святкування знаменних дат, прийоми видатних осіб, підписання угод передбачає спілкування за урочистим столом і неможливе без офіціантів, які беруть активну участь в обслуговуванні трапези.

Завдання та обов’язки:
  • готує залу до обслуговування споживачів;
  • складає серветки різними способами;
  • здійснює попередню сервіровку столів;
  • складає меню різних видів, в т. ч. іноземною мовою;
  • надає споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендує напої до страв, подає їх на столи;
  • приймає замовлення від споживачів;
  • оформляє рахунки і розраховується за ними зі споживачами;
  • здає виручку в касу підприємства в установленому порядку;
  • обслуговує весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо на підприємствах громадського харчування, на підприємстві замовника та вдома;
  • прибирає використані посуд, прибори, замінює столову білизну.

БАРМЕН

Робота бармена передбачає уміння обслуговувати споживачів: пропонувати, показувати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої, кондитерські вироби, закуски, страви.

Для барменів обов’язковими є наявність таких рис характеру, як доброзичливість, акуратність, охайність, вихованість, енергійність, комунікабельність, ввічливість, презентабельна зовнішність, здатність швидко виходити зі складних ситуацій, фізична витривалість, спостережливість.

Завдання та обов’язки:
  • обслуговувати споживачів: пропонувати, демонструвати, реалізовувати готові до споживання алкогольні, безалкогольні, слабоалкогольні напої, страви, закуски, кондитерські вироби;
  • проводити обслуговування споживачів під час масових заходів (в умовах виїзного кейтерингу/фуршету/банкету);
  • готувати алкогольні та безалкогольні змішані напої: міцні, десертні, ігристі, з фруктами, яйцем, шаруваті коктейлі, крюшони, пунши, гроги, глінтвейни, дейзі тощо;
  • змішувати компоненти напоїв в шейкері, крюшонницях, блендері, збивати їх за допомогою інструментів;
  • використовувати фрістайлінг у роботі;
  • брати участь у ціноутворенні напоїв;
  • готувати холодні та гарячі закуски: з грибів, сандвічів, канапе, сосисок, ковбаси, шинки, фаршированих яєць, овочів, фруктів, ягід тощо;
  • зустрічати споживачів, ознайомлювати їх з асортиментом і рецептурою напоїв, які реалізуються в барах;
  • раціонально організовувати роботу і керувати барменами, які мають нижчу кваліфікацію;
  • забезпечувати додержання порядку розрахунків із споживачами, ведення необхідного обліку, складання та здавання товарних звітів, виручки, чеків.